Micimackó csoport bemutatkozása

Micimackó csoport bemutatkozása

Óvodapedagógusok:

Kerezsi Mihályné Évike óvodapedagógus

Tátorjánné Török Tünde óvodapedagógus

Gilányi Edit dajka

Emődi Adél pedagógiai asszisztens

 

„Amikor még kicsi becsüld benne az érzelmek tisztaságát. Figyelj rá, érezze, hogy számít.” (Platón)

Reggelenként örömmel érkeznek gyermekeink az esztétikus, szépen berendezett csoportszobába, ahol vidám, szeretetteljes légkör fogadja őket. Csoportunkba jelenleg 24 óvodás jár, az ő nevelésükről-fejlesztésükről gondoskodunk. A csoportszobáink tágas, tiszta, világos, felszerelése és berendezése a mai kor követelményeinek megfelelő, az utóbbi években szinte minden bútort sikerült kicserélni, megfelelő játékeszközökkel, fejlesztőjátékokkal bővítettük játéktárunkat. A csoportszoba és a hozzá tartozó öltöző és mosdó esztétikus, kényelmes berendezései balesetmentesek, melyeket igyekszünk ízlésesen dekorálni, figyelembe véve az évszakokat és az ünnepeket. Lehetőség nyílik a gyerekeknek a szabad játékra: szerepjátékra, konstrukciós játékra, bábozásra, mesedramatizálásra, de a csendesebb elvonulásra is: képeskönyvek nézegetésre, rajzolásra, gyurmázásra. A mozgásos játékok és tánc szervezésére termünket könnyen át tudjuk rendezni, de ha egy mód van rá, akkor a szépen parkosított, tágas udvaron tornázunk. Lehetőségeinket figyelembe véve természetes környezetben figyeljük meg a növényeket, állatokat azok fejlődését. Mindennap énekelünk, mondókázunk, verset mondunk, mesélünk. Sokat táncolunk, körjátékokkal, kis drámajátékokkal, bábozással ismerkedünk, játszunk. Kezdeményezések foglalkozások nagymértékben segítik a közösségi és baráti kapcsolatok erősödését, amit mi támogatunk.

Csoportunkra jellemző, hogy mindennap lehetőség van a különféle kézműves technikák megismerésére és különös gondot fordítunk a tehetség ígéretes gyerekek képességeinek kibontakoztatására. Csoportunk vegyes összetételű (3-4-5-6-évesek), ezért az egymáshoz való alkalmazkodás, segítségadás, tolerancia hamar szokássá válik a gyerekek között. Fő célunk, hogy minden gyerek önmagához képest legyen fejlesztve, nevelve. Iskolába induló gyermekeink rendelkezzenek azzal a tudással, neveltségi szinttel, mely szükséges a zökkenőmentes iskolakezdéshez.  A nevelési év legjelentősebb eseményeit a hagyományos ünnepek köré csoportosítjuk. Sokat sétálunk, kirándulunk és tervezzük azokat elkövetkező időszakokban is, ezek tartalmasabbá, színesebbé teszik csoportunk életét.

A feldolgozásra kerülő ismeretanyagot az évszakokhoz, természeti elemekhez (föld, víz, levegő, tűz) kapcsoljuk. Gyakran tervezünk projekt módszerrel, aminek megvalósításában örömmel vesznek részt a gyerekek szüleikkel együtt.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyermekeink szüleivel segítő, empatikus, jó kapcsolatot ápoljunk. Lehetőséget biztosítunk arra, hogy betekinthessenek gyermekeik mindennapjaiba, fejlődésébe, csoportunk életébe. Célunk, hogy egymást szerető, elfogadó, segítő, barátságos, jó kis közösség legyünk és maradjunk.

Reméljük, hogy a ránk bízott gyerekeknek sok felejthetetlen emlékük marad az itt eltöltött időszakról.

 

„Gyermekkorunk jelei ott maradnak életünk helyszínein, ahogy a virág illata is ott marad a szobában, amit díszített.”

 

/Francois-René de Chateaubriand/